Kunststoftechnologie

Bioplastics in de voedingsindustrie


Bioplastics in de voedingsinsdustrie


Programma dag 1:
09u30 Ontvangst met koffie
10u00 Terminologie en concepten, (Leo Goeyens, IBE-BVI)
Waarom bioplastics?
Basisconcepten:
o Bioplastics/biopolymeren
o Biobased
o Biodegradeerbaar vs recycleerbaarheid
o Oxodegradeerbaar
o Composteerbaar
Soorten bioplastics en hun gebruik:
o Schema van Robertson
o Duurzaamheid en gebruik van bioplastics in een circulaire economie
o Waarom verpakken en met welke materialen?
o Onderscheid tussen synthetische plastics en bioplastics
11u00 Koffiepauze
11u15 Verpakkingen voor voeding: wetgeving (Leo Goeyens, IBE-BVI)
Contactmaterialen geschikt voor voeding
Bioplastics binnen een circulaire economie
12u30 Lunchpauze
13u00 Bioplastics in de voedingsindustrie (Frans Kappen, WUR)
Overzicht van de meest courante bioplastics:
Bioplastics op basis van melkzuur
Bioplastics op basis van suikerriet
Bioplastics op basis van zetmeel
Telkens met bespreking van:
o Eigenschappen
o Type verpakkingen
o Toepassingen
o Voor- en nadelen
o Ontwikkelingen
16u00 Einde dag 1

 

Programma dag 2:
09u30 Ontvangst met koffie
10u00 Circulair verpakt (vers) voedsel als aanvaardbaar door consumenten en economisch leefbaar,
geïllustreerd a.d.h.v. verscheidene case-studies (Frans Kappen, WUR)
Aanpak via deze checklist:
 Bepalen welk biobased plastic er het meest geschikt is voor jouw toepassing
 Waarom wil ik een biobased en/of biodegradeerbaar plastic gebruiken?
 Hoe gebruik ik het best de keuzetool?
 Welke eigenschappen zijn voor mijn case van belang?
 Gehalte biobased materiaal
 Fysieke eigenschappen: Biodegradeerbaarheid, Vormvastheid, Transparantie, Oplosbaarheid, Barrière
eigenschappen, Taaiheid, Elasticiteit
 Sterkte, Levensfase/ verkrijgbaarheid
 Materiaalkosten
12u30: Lunchpauze
13u00 Samenvatting checklist (Frans Kappen, WUR)
 Eisentabel en Invultabel
 Overige selectiecriteria
 Mogelijke uitkomsten keuzetool
14u30 Koffiepauze
14u45 Huidige marktschets (Leo Goeyens, IBE-BVI)
 Cijfers en recente evolutie binnen de voedingsindustrie
 Conclusie en algemene concepten voor de toekomst: duurzaamheid (beter beheer van afval, “end of
life opties” (biodegradeerbaarheid vs recycleerbaarheid, circulaire economie en gezondheidsaspecten)
16u00 Einde



Datum en locatie


di 23 juni 2020 - Zellik
Organisatie:
Belgisch verpakkingsinstituut
Lesgever:
Leo Goeyens, Frans Kappen
Data:
di 23 juni 2020, wo 24 juni 2020
Adres:
BVI: Z1 Researchpark 280 – 1731 Zellik
Tijdstip:
9.30-16.00
Prijs:
De opleiding kost € 950,00, PlastIQ betaalt daarvan € 950,00.
Prijs voor het bedrijf: gratis *
Meer info:
09u30 Ontvangst met koffie
10.00 start van de opleiding

Inschrijven



Wachtlijst
Info:

Indien bovenstaande data niet passen kan u zich ook inschrijven op de wachtlijst.
Wanneer er nieuwe data worden ingepland, brengen we u daarvan op de hoogte.

Inschrijven op wachtlijst



Meer info
Els Dekleermaeker
Adviseur arbeidsmarkt en opleidingen
M +32 (0) 497 55 00 87
els.dekleermaeker@plastIQ.be


* Tussenkomst PlastIQ geldt enkel voor bedrijven uit PC 116 en 207.



Terug naar overzicht