Kunststoftechnologie
Bioplastics in de voedingsindustrie
Bioplastics in de voedingsindustrie
Programma dag 1:
09u30 Ontvangst met koffie
10u00 Terminologie en concepten (Leo Goeyens, IBE-BVI)
* Waarom bioplastics?
* Basisconcepten:
o Bioplastics/biopolymeren
o Biobased
o Biodegradeerbaar vs recycleerbaarheid
o Oxodegradeerbaar
o Composteerbaar
* Soorten bioplastics en hun gebruik:
o Schema van Robertson
o Duurzaamheid en gebruik van bioplastics in een circulaire economie
o Waarom verpakken en met welke materialen?
o Onderscheid tussen synthetische plastics en bioplastics
11u00 Koffiepauze
11u15 Verpakkingen voor voeding: wetgeving (Leo Goeyens, IBE-BVI)
* Contactmaterialen geschikt voor voeding
* Bioplastics binnen een circulaire economie
12u30 Lunchpauze
13u00 Bioplastics in de voedingsindustrie (Frans Kappen, WUR)
Overzicht van de meest courante bioplastics:
* Bioplastics op basis van melkzuur
* Bioplastics op basis van suikerriet
* Bioplastics op basis van zetmeel
Telkens met bespreking van:
o Eigenschappen
o Type verpakkingen
o Toepassingen
o Voor- en nadelen
o Ontwikkelingen
16u00 Einde dag 1
Programma dag 2:
09u30 Ontvangst met koffie
10u00 Circulair verpakt (vers) voedsel als aanvaardbaar door consumenten en economisch leefbaar, geïllustreerd a.d.h.v. verscheidene case-studies (Frans Kappen, WUR)
Aanpak via deze checklist:
* Bepalen welk biobased plastic er het meest geschikt is voor jouw
toepassing
* Waarom wil ik een biobased en/of biodegradeerbaar plastic gebruiken?
* Hoe gebruik ik het best de keuzetool?
* Welke eigenschappen zijn voor mijn case van belang?
* Gehalte biobased materiaal
* Fysieke eigenschappen: Biodegradeerbaarheid, Vormvastheid,
Transparantie, Oplosbaarheid, Barrière eigenschappen, Taaiheid, Elasticiteit
* Sterkte, Levensfase /verkrijgbaarheid
* Materiaalkosten
12u30 Lunchpauze
13u00 Samenvatting checklist (Frans Kappen, WUR)
* Eisentabel en Invultabel
* Overige selectiecriteria
* Mogelijke uitkomsten keuzetool
14u 30 Koffiepauze
15u00 Huidige marktschets (Leo Goeyens, IBE-BVI)
* Cijfers en recente evolutie binnen de voedingsindustrie
* Conclusie en algemene concepten voor de toekomst: duurzaamheid (beter beheer van afval, "end of life opties" (biodegradeerbaarheid vs
recycleerbaarheid, circulaire economie en gezondheidsaspecten)
16u00 Einde
Datum en locatie
di 02 maart 2021 - Zellik
Prijs voor het bedrijf: gratis *
Wachtlijst
Indien bovenstaande data niet passen kan u zich ook inschrijven op de wachtlijst.
Wanneer er nieuwe data worden ingepland, brengen we u daarvan op de hoogte.
Meer info
Els Dekleermaeker
Adviseur arbeidsmarkt en opleidingen
M +32 (0) 497 55 00 87
els.dekleermaeker@plastIQ.be
* Tussenkomst PlastIQ geldt enkel voor bedrijven uit PC 116 en 207.