Industriële opleidingen

SMED

De opleiding start met het kaderen van SMED binnen lean manufacturing. Dit gebeurt door eerst de 4 lean basisblokken toe te lichten. Daarna wordt de SMED-theorie uit de doeken gedaan. Dit houdt in dat het principe wordt uitgelegd met de daarbij horende analysetools. De theorie wordt verder ingeoefend aan de hand van een praktische oefening waarin zowel de SMED – methodiek als de 4 lean basisblokken aan bod komen.

Doelgroep 

Medewerkers en leidinggevenden die een succesvolle methode zoeken om ombouwtijden te verminderen. Dit zonder het creëren van extra werk, integendeel door anders te gaan werken verhogen we de efficiëntie.

BASIS SMED

 1. Basisblokken lean management
 2. 7+1 verspillingen
 3. Visual management
 4. Standaardwerk
 5. 5-S methodiek
 6. SMED-methodiek
 7. Waarom SMED
 8. Verspillingen te wijten aan lange doorlooptijden
 9. Basis werkzaamheden en categorieën
 10. De 4 fases en de 3 stappen
 11. Analysetools
 12. Omstel analyseblad
 13. Gantt grafiek
 14. Routing grafiek
 15. Pareto analyse
 16. Multischema
 17. Integrale opdracht (praktijk case)
 18. Toepassen analysetools
 19. Omsteltijden reduceren door het volgen van de 3 verbeterstappen
 20. Toepassen van de 4 lean basisblokken

Praktijk SMED

De praktijk case is verwerkt in een integrale opdracht. Het onmiddellijk toepassen van de theorie in praktijk is belangrijk in het leerproces van de cursist. En het stelt de trainer dan ook in staat om feedback te geven aan de cursisten. Tijdens de case wordt m.b.v. een mal (drukpers) een omstelling gesimuleerd. De drukpers is voorzien van twee mallen. De eindproducten zijn verschillend in vorm en de positionering op het blad in de X - en Y - coördinaten. De positionering van figuur op papier is een belangrijk kwaliteitseis. Op deze manier wordt ook het aanloopproces na de omstelling mee geïntegreerd in het totale omstelproces. De mallen wisselen gebeurt met gereedschap, dit zijn elementen die inpakt hebben op de 5S-methodiek en visueel management.

De cursisten zullen in 4 rondes iedere stap van het SMED-proces toepassen. Iedere stap dienen ze te onderbouwen met de analyse tools. De tools worden tijdens de theoretische sessie toegelicht. Zo oefenen ze uitgebreid met routing grafieken, omstelanalyse tool, gantt grafiek en een multi schema. Ook de 4 lean basis blokken komen tijdens de integrale opdracht aanbod. Zo wordt er geoefend met een standaard omstel -en productievoorschrift, visueel management en het 5S gebeuren op de werkplaats. 

Datum en locatie

Deze opleiding staat niet ingepland. Schrijf je gerust in op de wachtlijst en we nemen contact op van zodra de nieuwe data gekend zijn.

Wachtlijst

Indien bovenstaande data niet passen kan u zich ook inschrijven op de wachtlijst.
Wanneer er nieuwe data worden ingepland, brengen we u daarvan op de hoogte.

Inschrijven op de wachtlijst